Koralen...tonaliteit en de althobo

De koraalteksten, kerkliederen leveren commentaar over (explicatio) en bevestigen (conclusio) de bijbelteksten uit Matthäus 26 en 27. Op één koraal na, ga ik de koraalteksten niet gebruiken in een koraalzetting. Maar het blijven wel koordelen die bevestigen, vragen en een vorm van collectieve geloofsuiting.

Lees meer »

Hobo... of toch althobo?

In de orkestbezetting maak ik gebruik van 2 althobo’s. De althobo klinkt een reine kwint lager dan een 'gewone' hobo: als je er een c op speelt, hoor je een f. Maar waarom kies ik dan liever voor de klank van een althobo en niet voor een gewone hobo? De klank van een althobo is wat indringender, donkerder, meer melancholiek en wat minder helder dan van de gewone hobo. En dat is precies wat ik wil horen. Het past beter bij de weemoed en de compassio, het mede-lijden met Christus wat ik wil oproepen. Als hoboïste* ben ik erg gevoelig geworden voor de juiste hoboklank op de juiste plek in de muziek.

Lees meer »

Wacht even, de evangelist... een sopraan?

In mijn Matthäus zal een vrouw de rol van evangelist, van verteller gaan vervullen. Dat zal voor sommige toehoorders en lezers van mijn Blog best wel even wennen zijn. Recitatieven van de evangelist worden in oratoria en Passies worden gewoonlijk uitgevoerd door een man. Hij neemt de luisteraar bij de hand om deze te betrekken bij het verhaal, het lijdensverhaal van Jezus in dit geval.

Lees meer »

De evangelist, een vijfkwartsmaat

In alle recitatieven waar de evangeliste aan het woord is, heb ik een vijfkwartsmaat verwerkt. Soms doe ik dat bijna het hele recitatief, soms slechts voor enkele maten. Voor wie niet muzikaal onderwezen is: er zijn 5 tellen aanwezig in de maat, u kunt steeds tot 5 tellen in de muziek. Het getal 5 staat in dit en mijn andere religieuze werken, voor de vijfde evangelist: een mens of verteller die hier in het aardse verhaal doet over Bijbelverhalen en/of over thema’s die direct relatie met het geloof hebben. Evangelie betekent zoveel als ‘goede boodschap’.

Lees meer »

Du, lieber Heiland du

In deze Blog leg ik u uit, wat er in de muziek van deze arioso verwerkt is en waarom het in de muziek verwerkt is. De noten zijn niet zomaar noten, het eigenlijke verhaal speelt zich af achter de noten. Als u het wilt beluisteren, scroll dan naar de onderkant van deze Blog. Ik heb er met de computer een youtube-filmpje gemaakt om er u een idee van te geven. Dat heeft beperkingen, u kunt daar onder componiste in één van de laatste alinea’s iets over lezen. U kunt het ook in filmpje zien en horen, maar het is voor het uitleggen handig als u de muziek van de tenorsolist kunt overzien.

Lees meer »

Was bekümmert ihr das Weib?

In deze Blog leg ik u uit, wat er in de muziek van dit recitatief met quasi arioso verwerkt is en waarom het in de muziek verwerkt is. De noten zijn niet zomaar noten, het eigenlijke verhaal speelt zich af achter de noten. Als u het wilt beluisteren, scroll dan naar de onderkant van deze Blog. Ik heb er met de computer een youtube-filmpje gemaakt om er u een idee van te geven. Dat heeft beperkingen, u kunt daar onder componiste in één van de laatste alinea’s iets over lezen. Jezus is hieronder aan het woord. U kunt het ook in filmpje zien en horen, maar het is voor het uitleggen handig als u het recitatief kunt overzien. De twee maten van de evangeliste zijn niet afgebeeld, deze zijn uitgewerkt in een vijfkwartsmaat.

Lees meer »

Da Jesus diese Rede vollendet hatte

In deze Blog leg ik u uit, wat er in de muziek van dit recitatief verwerkt is en waarom het in de muziek verwerkt is. De noten zijn niet zomaar noten, het eigenlijke verhaal speelt zich af achter de noten. Als u het wilt beluisteren, scroll dan naar de onderkant van deze Blog. Ik heb er met de computer een youtube-filmpje gemaakt om er u een idee van te geven. Dat heeft beperkingen, u kunt daar onder componiste in één van de laatste alinea’s iets over lezen. Hieronder ziet u de evangeliste en Jezus aan het woord. U kunt het ook in filmpje zien en horen, maar het is voor het uitleggen handig als u het recitatief kunt overzien.

Lees meer »

Ach Golgotha

In deze Blog leg ik u uit, wat er in de muziek van dit deel aanwezig is en waarom het in de muziek verwerkt is. De noten zijn niet zomaar noten, het eigenlijke verhaal speelt zich af achter de noten. Als u het wilt beluisteren, scroll dan naar de onderkant van deze Blog. Ik heb er met de computer een youtube-filmpje gemaakt om er u een idee van te geven. Dat heeft zijn beperkingen, u kunt daar onder componiste in één van de laatste alinea’s iets over lezen.

Lees meer »

Da nun Jezus - Wozu dienet dieser Unrath

In deze Blog leg ik u uit, wat er in de muziek van dit recitatief en opvolgend turbae-koor is verwerkt is en waarom het in de muziek verwerkt is. De noten zijn niet zomaar noten, het eigenlijke verhaal speelt zich af achter de noten. Als u het wilt beluisteren, scroll dan naar de onderkant van deze Blog. Ik heb er met de computer een youtube-filmpje gemaakt om er u een idee van te geven. Dat heeft zijn beperkingen, u kunt daar onder componiste in één van de laatste alinea’s iets over lezen. Hieronder ziet u eerst de evangeliste aan het woord. U kunt het ook in filmpje zien en horen, maar het is voor het uitleggen handig als u het recitatief kunt overzien.

Lees meer »

Openingskoor - O Mensch, bewein dein Sünde groβ

In deze Blog leg ik u uit, wat er in de muziek van het openingskoor verwerkt is en waarom het in de muziek verwerkt is. De noten zijn niet zomaar noten, het eigenlijke verhaal speelt zich af achter de noten. Zoals u hebt kunnen lezen op de pagina over het Libretto wordt ‘Komt ihr Töchter, helft mir klagen’ niet gebruikt als tekst voor het openingskoor. De tekst komt zelfs helemaal niet voor in mijn Matthäus. Als u het openingskoor wilt beluisteren, scroll dan naar de onderkant van deze Blog. Ik heb er met de computer een YouTube-filmpje gemaakt om er u een idee van te geven. Dat heeft zeker qua geluid en uitvoering beperkingen,  zie hiervoor mijn persoonlijke pagina onderaan.

Lees meer »